Zupa z pieczonej dyni

z szałwią

Składniki:

    1 dynia sugar pie (około 1 kg)
    2 łyżki niesolonego masła
    1 posiekana żółta cebula
    1 marchewka
    1 posiekana łodyga selera naciowego
    1 starty kawałek świeżego imbiru
    2 posiekane ząbki czosnku
    1 l wywaru z miso
    sol i świeżo zmielony pieprz
    jogurt naturalny z szałwią.

Przygotowanie:

Dynię pokrój na kawałki około 5 cm(nie obieraj ze skorki). Ułóż na blaszce i podpiecz w piekarniku aż zmięknie. W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebule, marchewkę, łodygę, selera naciowego i gotuj około 5 minut, często mieszając aż zmiękną warzywa, wrzuć czosnek i imbir i jeszcze pogotuj minutę. Podpieczoną dynię obierz ze skorki i daj do rondla , zalej wywarem z miso i gotuj jeszcze około 25 minut. Zmiksuj, Podawaj z łyżką jogurtu i szałwią.

Powrót