Przepisy Kulinarne

Oto najciekawsze przepisy związane ze zdrowym żywieniem.

Potrawy antynowotworowe

Chrupiące brokuły

Odetnij łodygi brokułów i oddziel różyczki. Następnie umyj je w zimnej wodzie [...]

Kiszona kapusta z rybą

Podziel masło na pół i jedną część daj do rondla i wrzuć do niego kapustę [...]

Krem z cukinii z nutą przypraw

Umyj cukinie i pokrój w małą kostkę. Cebule pokrój w plasterki.Rozgrzej w garnku [...]

Łosoś w papilotach

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż łososia na dużym arkuszu papier [...]

Makaron z sosem z cukinii

W dużym garnku zagotuj wodę z kurkumą. Umytą cukinię pokrój na kawałki i wrzuć [...]

Pikantne smoothie

Umyj i osusz rukiew lub ukolę i szpinak. Zmiksuj lub utrzyj na proszek siemię lniane.[...]

Potrawka jarzynowa

Umyj warzywa, obierz. Pokrój na ćwiartki. W dużym rondlu rozgrzej masło klarowane [...]

Sałatka z marchwi

Umyj i obierz marchew i buraki. Z ząbków czosnku zdejmij łupinki oraz obierz awokado [...]

Sałatka zielona

Umyj i osusz liście roszponki i rukwi wodnej (bądź rukoli). Ułóż w salaterce. [...]

Smażona brukselka

Umyj brukselkę i blanszuj przez 10 minut w osolonej gotującej się wodzie. [...]

Dania kuchni przeciwgrzybiczej

Krupnik z kaszy jaglanej

Zagotować 1 litr wody lub bulionu. Kaszę opłukać na sitku i uprażyć na patelni. [...]

Brązowy ryż z cynamonem i bakaliami (wg kuchni pięciu przemian)

Surowy ryż brązowy najpierw lekko uprażyłam na suchej patelni – wtedy szybciej [...]

Brokuły z migdałami

Brokuł ugotować na parze, ma być chrupki, płatki migdałów zrumienić na maśle [...]

Chleb na sodzie

Rozmieszać mąkę z solą, sodą i dodatkami do chleba a potem dodać kefir, po trochu [...]

Congee - odżywczy kleik

Jest to dobra potrawa jedzona w celu szybkiego odżywienia organizmu małym nakładem [...]

Cukinia faszerowana

Kaszę ugotować, ale nie rozgotować, pod koniec gotowania dodać 1,5 łyżki sosu shoyu [...]

Cukinia z awokado

Umytą cukinię pokroić( wraz z łupą) w plastry o grubości 5-6 mm podpiec na grillu [...]

Gomashio

Płaską łyżkę soli prażymy na suchej patelni przez kilka minut, do czasu zmiany barwy [...]

Humus

Wszystko dać do blendera , utrzeć na gładką masę, dodając po trochu wody [...]

Jaglane kluski z dziurką

Ugotowaną kaszę jaglaną zmielić w dowolnym urządzeniu miksującym, dodać sól, zioła [...]

Kalafior karmelizowany z sezamem

Częściowo ugotuj na parze kalafiora. Podgrzej oliwę, sezam, sól, pieprz, czosnek i cebulę [...]

Karczochy gotowane na parze

Z karczochów obciąć łodygę. Dobrze umyć pod bieżącą wodą. Pomiędzy płatki powtykać wiórki [...]

Majonez warzywny

Miksujemy ugotowaną marchewkę, kawałek selera i pasternak (można go zastąpić ziemniakiem) [...]

Owsianka z siemieniem lnianym (wg kuchni pięciu  przemian)

Zagotuj trochę wody w małym garnku (ok. pól szklanki). Dodaj opłukaną kaszę jaglaną, siemię lniane i cynamon.[...]

Pasta do chleba ze słonecznika

Wypłukany słonecznik dać do naczynia, zalać wrzącą wodą 1-2 cm ponad powierzchnie  i zostawić na noc [...]

Pasta z dyni Hokkaido

Dynię gotuje się ze skórką (około 20 minut) - w tym litrze wody, kiedy woda wyparuje [...]

Pasztet z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (ok. 2 szklanek wody). [...]

Placki z kasy jaglanej

Pokroić drobno por, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju [...]

Puree z kalafiora

Podgrzać oliwę na średnim ogniu i podsmażyć cebulę, czosnek i tymianek, aż cebula zmięknie [...]

Pyszne - oryginalne frytki

Dynię obrać ze skóry i wyjąć cały miąższ wraz z pestkami. Ja obieram dynię tak jak ananasa [...]

Sałatka z bobem

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, Zagrzać olej, dodać cebulę, zeszklić i potem dać pokrojona paprykę [...]

Sałatka z kiełkowanej soczewicy

Soczewicę wypłukać, następnie moczyć przez 24 godziny , potem wylać wodę i przepłukiwać [...]

Warzywa zapiekane z rybą

Włączyć piekarnik na 180-200 stopni, blachę posmarować oliwą i dać do piekarnia niech się grzeje [...]

Zupa z pieczonej dyni z szałwią

Dynię pokrój na kawałki około 5 cm(nie obieraj ze skorki). Ułóż na blaszce i podpiecz w piekarniku [...]

Inne nie sklasyfikowane

Chleb na zakwasie

Po to, żeby upiec w warunkach domowych, najpyszniejszy na świecie chleb na zakwasie, należy [...]

Pierniczki

Tłuszcz i miód roztopić w garnku - ostudzić, dodać ubite jajka i żółtka, śmietanę, mąkę i resztę [...]

Ciasto z marchwi na dobry humor

Wymieszać suche składniki. Ubić olej z miodem a potem stopniowo ubijając dodawać [...]

Sernik z kaszy jaglanej z kokosem

Gotujemy szklankę wiórek kokosowych  w ½ litra wody, często mieszamy żeby się nie przypaliło [...]

Rafaello z kaszy jaglanej

Kaszę przelej wrzątkiem i odcedź. Przełóż do niedużego garnuszka, zalej szklanką wrzątku [...]

Krem czekoladowy

Awokado nacinamy nożem wzdłuż, dzieląc na połówki. Wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy [...]

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Kaszę ugotować (1 szklanki kaszy, 2 szklanki wody), ostudzić, rozpuścić miód w ½ szklanki wody[...]

Deser z kaszy jaglanej

Ugotować dość rzadką kasze jaglaną (100 ml wody na łyżkę kaszy). Zblendować [...]

Tortilla domowej roboty

Mieszamy mąkę, sól, dajemy gorącą wodę, dodajemy olej, cały czas mieszamy w misce [...]

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, przykrytą ściereczką [...]

Bigos wegetariański

Kapustę białą surową szatkujemy i gotujemy w garnku z woda, po kilku minutach gotowania odlewamy[...]

  Buraki Kiszone

Gotuję wodę i zalewam nią sól, kminek, ziele angielskie i liście laurowe i odstawiam [...]

  Sałata z soczewicy kiełkowanej

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę odlać [...]

  Miętolada - czyli miętowa wersja lemoniady

Miętę i agrest przepuścić przez wyciskarkę [...]

Tarta z cukinii

Mąkę wysypać, dodać sól, cukier waniliowy. Masło zimne z lodówki posiekać na drobne kostki [...]

  Czosnek kiszony

Do garnka sypię sól, ziele angielskie, liść laurowy, kminek i zalewam wrzącą wodą. [...]

  Chipsy z jarmużu

Jarmuż, umyć, osuszyć, potargać na małe kawałki, łodygę wyrzucić (lub wykorzystać przy robieniu koktajli zielonych)[...]

  Makaron warzywny

Marchew i cukinie obrobić w maszynce do makaronu , tak by wyglądało jak spaghetti [...]

  Gryczano - jaglano – owocowe pychotki

Jabłka i cukinię zetrzeć na dużym tarle. Śliwki dać do rondelka i rozgotować (bez wody) następnie  ostudzić [...]

  Rolady z bakłażana

Bakłażany kroimy w plastry wzdłuż, nacieramy solą z obu stron i odkładamy by poleżały około 15-20 minut [...]

  Zupa rozgrzewająca z pietruszki

Pietruszki i jabłka myjemy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą  wymieszana z odrobiną soli i chili. [...]

  Super zdrowe czekoladki domowej roboty (12 szt.)

Namoczyć daktyle na godzinę w gorącej wodzie. Potem zblendować je [...]

  Chrzan z jajkami

Do rondelka dać masło, jak się roztopi dać chrzan. Cały czas mieszać [...]

  Sałatka z zielonego ogórka

Ogórka, cebule, szczypiorek pokroić (ja lubię cieniutko) dać sok z cytryny [...]

  Naleśniki Bezglutenowe

Zmiksować wszystkie składniki. Najlepiej zrobić ciasto rano a smażyć je po południu [...]

  Soczewica z sosem pomidorowym

Soczewicę najlepiej na noc namoczyć w wodzie. Rano wypłukać, odcedzić. Zalać wodą [...]