Parametry wody

Często słyszymy stwierdzenie: „woda to woda - ważne, żeby nie była brudna”. Trudno się z tym nie zgodzić. Woda powinna być pozbawiona zanieczyszczeń, bakterii, metali ciężkich a także środków chemicznych używanych do przemysłowego uzdatniania wody. Ale to nie wszystko, ważne są też inne jej parametry, o których na co dzień nikt nikomu nie mówi. Dziś jest dobry moment aby je omówić.

1. pH wody - Pozwala na utrzymanie homeostazy w organizmie.
Aby organizm funkcjonował prawidłowo pH krwi musi być utrzymane w ściśle określonym i bardzo wąskim przedziale. Norma pH krwi tętniczej: 7,35-7,45; krwi żylnej: 7,32-7,42. Spadek pH świadczy o kwasicy, wzrost o zasadowicy. Gdy pH krwi spadnie poniżej 7 człowiek umiera na skutek zakwaszenia. Dlaczego mówimy o krwi omawiając parametry wody? Otóż krew składa się z wody w 85%, stąd pH wody, którą wypijamy jest jednym ze znaczących czynników mających wpływ na utrzymanie prawidłowego pH krwi. Dobra woda powinna być lekko zasadowa czyli około 7,4 pH.

2. Redox - Regeneracja i antyoksydacja.
Potencjał redox to informacja, jakie zdolności posiada substancja do oddawania i przyjmowania elektronów, a zatem na ile będzie ona w stanie zaspokoić żądania wolnych rodników. Im niższy wskaźnik REDOX (minusowy), tym większe właściwości regenerujące. Im wyższy wskaźnik (dodatni), tym właściwości wody są bardziej utleniające. Kiedy woda jest naładowana dodatnio, to przed wchłonięciem do komórki organizm musi zmienić jej potencjał. Dlatego dobra woda to ta o ujemnym redox, najlepiej - 70 mV( bo taki redox ma nasz organizm wewnątrz).

3. Napięcie powierzchniowe - właściwości absorbcyjne.
Niskie napięcie powierzchniowe wody powoduje, ze ma one właściwości myjące a więc lepiej rozpuszcza i wymywa toksyny z organizmu i ma wpływ na rozpuszczalność składników odżywczych. Jeżeli napięcie wody jest za wysokie to warstwa tłuszczu w błonie komórkowej nie pozwoli na pobranie wody z płynu międzykomórkowego. Napięcie to winno być około 43 dyn, dla przykładu woda w kranie ma około 75 dyn.

4. Struktura wody - pamięć.
Woda znajdująca się w naszym organizmie jest wodą strukturalną. Zawiera ona w sobie informacje. Pod wpływem, której cząsteczki wody układają się w klastery, tworząc kryształy. Informacja ta może być pozytywna lub negatywna co tez pozytywnie lub negatywnie wpływa na nasz organizm. Przy temperaturze 0 stopni woda traci informacje w niej zawartą dlatego zamrażanie czyni z niej wodę strukturalną. Jaki wniosek - zadbaj o swoje otoczenie i spraw żeby Twoje myśli i słowa były pozytywne a w sprawisz, że Twoje samopoczucie będzie dużo lepsze.

5. Temperatura, ilość i sposób picia wody - informacje dodatkowe.
Wodę należy pić w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała. - Powinno się wypijać dziennie 30 ml wody na każdy kilogram masy. Człowiek ważący 50 kg - 1,5 litra, a 100 kg - 3 litry wody w ciągu całego dnia. - Wodę należy pić pół godziny przed posiłkiem i dwie godziny po posiłku. Pijemy wolno, małymi łykami. Najlepiej dzień zaczynać od 2 szklanek wody na czczo.
Teraz już wiecie jaką wodę należy pić.

Coral Mine