Dlaczego mamy problemy z układem pokarmowym?

Oczyszczanie jelit

Jak sprawić, żeby wszystko co zjemy wchłaniało się i przyswajało bez wzdęć, zgagi i innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych? 
Zaczynamy od początku czyli odpowiedniego nawodnienia. Nie będę tu szczegółowo opisywać jaką wodę, ile wypić i skąd ją wziąć? Na ten temat możecie sobie poczytać w innych artykułach ale o jednym najważniejszym aspekcie picia wody wspomnę.

Wodę pijemy na pusty żołądek i dopiero po pół godzinie zaczynamy jeść. Natomiast po posiłku pijemy wodę po 1,5 do 2 godzin a jeżeli był to posiłek zawierający białko i węglowodany to trzeba odczekać nawet dwie godziny.

Zapytacie dlaczego?
Woda ma 6 pH i wyżej, kwas żołądkowy powinien mieć 2,5 pH wtedy pokarmy są bardzo dobrze trawione i są niszczone wszelkiego rodzaju bakterie i inne proste formy, które dostały się do żołądka z jedzeniem. Gdy popijamy w czasie jedzenia podnosimy pH kwasów żołądkowych i zaburzamy proces trawienia. Jedzenie gnije, fermentuje i zalega w żołądku przez wiele godzin. A bakterie, pasożyty i inni nieproszeni lokatorzy przedostają się do jelita grubego gdzie jest cicho, ciemno, ciepło i aklimatyzują się wspaniale.

Posiłki jemy wolno, bez pośpiechu, dokładnie żujemy każdy kęs nawet do trzydziestu razy.
Uprzedzając pytanie, dlaczego?
Bo nasz żołądek nie ma zębów !
W ślinie znajdują się enzymy trawienne, które pomagają strawić węglowodany, znajdują się również enzymy (lizozym), które pomagają eliminować drobnoustroje , bakterie, wirusy.
Dobrze pogryziony pokarm trawi się szybciej i lepiej.

Jeżeli nie masz czasu na zjedzenie posiłku w spokoju to go nie jedz ! Tak! Dobrze widzisz!
Nie jedz!

Już widzę oburzenie części osób, które uważają, że tak nie można... jeść trzeba bo jedzenie daje nam siłę, energię i mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych do życia….
Zgadzam się z tym w 100% tylko jest małe ale, pod warunkiem, ze to jedzenie posiada te wartości odżywcze (czyli jesteś tym co jesz) i drugie małe ale, że wartości te zostaną rozpuszczone i przyswojone , przez nasz organizm ( czyli jesteś tym co przyswajasz! )

Jedzenie szybko, bez dobrego przeżucia nie da nam tego co powinno. Całe kawałki niepogryzione będą godzinami zalegać w przewodzie pokarmowym, organizm chcąc to mimo wszystko strawić wytworzy mnóstwo śluzu by rozpuścić i pozbyć się go. Ten śluz i niestrawione jedzenie będzie nam utrudniał normalne funkcjonowanie powodując wiele dolegliwości.

Kolejny aspekt jedzenia w pośpiechu (często nad komputerem czy w biegu przegryzając kanapkę) takie jedzenie nie zostanie zarejestrowane przez nasz mózg, trzeba jedząc patrzeć na spożywane potrawy, wtedy mózg zanotuje co je i wyśle całą armię enzymów potrzebnych do trawienia tych pokarmów. Pod warunkiem , ze masz enzymy lub zjadasz surowe jedzenie, które posiada takie enzymy a nasz organizm uaktywni je i wszystko co zjemy będzie strawione i przyswojone.

Powinniśmy jeść kilka posiłków dziennie, w miarę o regularnych porach, wtedy kiedy czujemy głód. Jeść nie za dużo, żeby nie czuć po posiłku, że jestem najedzony. Jest takie przysłowie...”Jeżeli wstałeś od stołu i jesteś głodny to się najadłeś, ale jeżeli wstałeś od stołu i jesteś pojedzony to się otrułeś”...
Na jeden posiłek powinniśmy zjeść objętościowo tyle ile zmieści się w naszych obu złączonych dłoniach, więc nie za dużo.

Spożywaj posiłki jak i pij napoje w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała, zimą mogą być ciut cieplejsze latem ciut zimniejsze. Nie powinno się jeść i pić gorących płynów czy posiłków bo nasz organizm jest po pierwsze stałocieplny i musi taki posiłek oziębić do temperatury ciała a po drugie gorące pokarmy czy napoje gdy dostaną się do żołądka niszczą błonę śluzową, która nie jest unerwiona a więc nie boli nas gdy się poparzymy ale mimo że nie odczuwamy zniszczyliśmy ją. Taka błona odradza się około trzech dni. Jeżeli ktoś non stop je czy pije gorące to non stop ma poparzoną błonę śluzową w żołądku a to już bardzo prosta droga do problemów, owrzodzeń a nawet nowotworów żołądka.
Podczas podgrzewania lub oziębiania jedzenia czy picia do temperatury ciała organizm traci mnóstwo energii, która jest nam potrzebna do innych funkcji życiowych.

Dieta rozdzielna

A my się zastanawiamy dlaczego ciągle brak nam energii? Przyczyn może być wiele ale tą również trzeba brać pod uwagę.
Jedz posiłki nie łącząc węglowodanów i białek w jednym posiłku - dieta rozdzielna . Węglowodany do trawienia potrzebują środowisko zasadowe, a białka środowisko kwaśne. Gdy spożywamy je na raz to organizm wytwarza środowisko, które nie jest ani kwaśnym ani zasadowym i trawienie nie przebiega prawidłowo. Taki posiłek, który składa się z mięsa, ziemniaków , surówki trawi się do ośmiu godzin natomiast same ziemniaki z surówką tylko dwie…, samo mięso z surówką około czterech godzin.
Takim sposobem nasz przewód pokarmowy jest szybciej „po robocie” i organizm nie trawi non stop, może wtedy zająć się regeneracją i innymi czynnościami, a nie permanentnym trawieniem.

Każdemu polecam spróbować jeść rozdzielnie przez tydzień i wtedy poobserwować siebie i swoje samopoczucie. Każdy kto zachowywał zasady diety rozdzielnej już po tygodniu mógł stwierdzić, że to działa.
Zachęcam wszystkich do zastosowania się do wszystkich wskazówek, które tu przytoczyłam, a większość z Państwa odczuje dużą poprawę w swoim samopoczuciu. Jeżeli do tego zastosujemy program oczyszczający przewód pokarmowy na pewno pomożemy naszemu organizmowi zregenerować się i poczujemy się dobrze.

Oczywiście, że najtrudniej zmienić siebie i swoje nawyki, ale może warto zrobić to teraz i nie czekać aż będzie duży problem.

Powrót